Připijte si na růžové večery
Venkovní teploty posledních dní dosahují příjemné tričkové hladiny a se sluncem přichází chvíle, na kterou čekají milovníci svěžích letních vín. Je tu sezóna, kdy prodejům vína na Alkohol.cz vládne rosé. A na stole ho teď můžete mít, než se slunce přehoupne přes obzor. (Nejen) růžová vína totiž po Praze rozvážíme už do 60 minut do objednání.
Růžové dějiny
Popularita růžových vín roste závratnou rychlostí zejména v posledních letech, ale jejich historie je delší, než byste čekali.
Víno růžové barvy byste našli už v pohárech starověkého Řecka. Protože popíjení neředěného vína tu bylo považované za naprostý barbarismus, pili místo něj antičtí Řekové naředěnou směs zkvašených modrých a bílých hroznů. Dnešní rosé připomínala opravdu jen barvou. V 6. století se réva dostala z Řecka do jižní Francie. A to je okamžik, kdy se začínají psát moderní dějiny skvělých francouzských vín, o kterých se brzy mluvilo v celém Středomoří.
Ve středověku se oblibě těšily zejména bordeauxské clairety, tedy tmavá růžová vína. Mohutná vlna zájmu přišla v 19. století, kdy se do Francie ve velkém nahrnuli turisté a z rosé se stala celosvětová módní záležitost pro vyšší vrstvy. Symbol letního odpočinku a zábavy. Už o pár desítek let později jeho popularita znovu opadla a nastoupila nadvláda bílého a červeného.
S 21. stoletím teď přichází další doba růžová. Změny pozorujeme i na Alkohol.cz. Kromě lahví z Francie a Španělska se objevuje čím dál více lokáních růžových vín. Vinařství jako Vino Hort, Trávníček & Kořínek, Špalek, J. Stávek a další píší novodobou historii českého a moravského rosé. A píší ji skvěle. Ne nadarmo našim vinařům patří ocenění z prestižní soutěže Le Mondial du Rosé v Cannes.
Jaké je moderní růžové víno
Antický Řek by se hodně podivil, kdybyste mu nalili dnešní růžové víno. Řada lidí je sice stále přesvědčená, že jeho barva vzniká smísením bílých a červených, ale k výrobě rosé se používají výhradně hrozny modrých odrůd. Ty se buď rovnou lisují, nebo se nejprve nechají krátce macerovat se slupkami, které se po uvolnění červeného barviva po několika málo hodinách oddělí.
V závislosti na odrůdě použitých hroznů a jejich zpracování se barva výsledného vína může pohybovat od něžně růžové až po oranžovou. Tradičně se růžová vína vyrábí hlavně z odrůd Pinot Noir a Merlot, ale dnešní doba přeje experimentům. Čeští a moravští vinaři sází zejména na Zweigeltrebe, Frankovku, Svatovavřinecké nebo Cabernet Sauvignon. Na Alkohol.cz můžete také vybírat z cuvée v řadě kombinací.
Rosé je svou povahou určené k rychlejší konzumaci a nejvíc mu to sluší brzy po lahvování. Ono ale stejně z vinotéky většinou zmizí dřív, než se nadějete. A jak si ho vychutnat v nejlepší formě? Nachlaďte na 8-12 stupňů a doplňte ho bílým masem se zeleninou. Sladší kousky popíjejte s ovocným salátem, nebo dekadentně se zmrzlinovým sorbetem. A i když se rosé i dnes pojí zejména s letními měsíci, nikdo se na vás nebude zlobit, když ho otevřete uprostřed prosince. Tak na zdraví a růžovou!
130 00 Praha 3
e-mail: info@alkohol.cz
© EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz