Recenze na knihu: Zdeňková, V., Seidlová, M., Čornejová, H.,Peterová H.: Jak správně vytvářet a využívat FKSP: Jak postupovat při poskytování příspěvku na stravování.
Publikace Jak správně vytvářet a využívat FKSP. Jak postupovat při poskytování příspěvku na stravování. není na trhu žádnou novinkou. Její 7. vydání, které vyšlo v roce 2020, je oproti vydáním předchozím značně rozšířené, a to zejména proto, že k 1. 1. 2020 prošla vyhláška č. 114/2002 Sb. , o fondu kulturních a sociálních potřeb rozsáhlou novelou.
Od ostatních knih, které se tomuto tématu věnují, se tato publikace odlišuje ještě v jednom ohledu, a to kolektivem autorů. Autorsky se na knize podíleli pracovníci Ministerstva financí ČR Ing. Věra Zděnková a Ing. Helena Peterová spolu se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů Mgr. Markétou Seidlovou a Ing. Helenou Čornejovou, přičemž všechny autorky se této problematice dlouhodobě věnují. V knize se tedy snoubí komentář k vyhláškám o FKSP a nákladech na závodní stravování spolu s praktickými příklady vztahujícími se k této problematice.
Publikace je členěna, jak již sám název napovídá, do dvou částí. První část se věnuje tvorbě a čerpání FKSP a obsahuje komentář k jednotlivým paragrafům vyhlášky č. 114/2002 ve znění k 1.1.2020. V textu najdeme i vysvětlení některých pojmů, s nimiž vyhláška pracuje, včetně odkazů na konkrétní paragrafy zákonů a vyhlášek. Propojení s navazujícími předpisy je v tomto případě obzvlášť významné, neboť vyhláška o FKSP odkazuje na pojmy a instituty nejen z pracovního práva, zejména zákoníku práce, ale i z práva rozpočtového a soukromého. Vzhledem k tomu, že osobami, které vyhlášku aplikují v praxi, jsou většinou právní laici, je pro ně takto koncipovaný komentář výbornou pomůckou.
Na komentář k vyhlášce navazuje prakticky zaměřená část otázek a odpovědí, které reflektují na časté dotazy subjektů, které se vyhláškou o FKSP řídí. Dotazy jsou tematicky členěny a opět směřují k jednotlivým paragrafům vyhlášky. Drobným nedostatkem této části může být pouze fakt, že při odpovědích není vždy uveden odkaz na příslušné ustanovení právního předpisu, takže se občas „stírá“ hranice mezi tím, co přesně vyplývá z textu vyhlášky a co je již navazujícím výkladem samotného autora.
Druhá část publikace, která se věnuje poskytování příspěvku na stravování má členění podobné. Po krátkém úvodu, kde jsou shrnuty prameny upravující příspěvek na stravování u jednotlivých subjektů, následuje komentované znění vyhlášky č. 430/2001 Sb. , o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v organizačních složkách státu a státních příspěvkových organizacích a vyhlášky č. 84/2005 Sb. , o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky. Následuje opět kapitola, kde čtenář najde odpovědi na otázky vycházející z praxe.
Kniha Jak správně vytvářet a využívat FKSP. Jak postupovat při poskytování příspěvku na stravování zajisté nepatří k rozsáhlým, objemným publikacím. Jejích cca 200 stran však čtenářům předkládá užitečného průvodce novým zněním vyhlášky o FKSP, což zajisté přivítají nejen subjekty, na které vyhláška po rozšíření své působnosti nově dopadá[1], ale určitě i subjekty stávající, neboť došlo k významnému rozšíření plnění, která mohou organizační složky státu, příspěvkové organizace a státní podniky svým zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům od 1. 1. 2020 nově poskytovat. Zejména příspěvkové organizace pak ocení část, která se věnuje závodnímu stravování.
Karla Maderová Voltnerová[*]
© EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz