Pizza až do domu
Každý už jistě někdy využil služeb tzv. donáškových firem, jež Vám až na pracoviště nebo domů, dopraví např. pizzu. Vzhledem ke skutečnosti, že při přepravě hrozí dováženým teplým pokrmům kontaminace a znečištění, tak i provozování takových služeb má svoje pravidla upravené obecně závaznými právními předpisy. Jak by tedy měla správná donáška např. pizzy do domu proběhnout?
Každý už jistě někdy využil služeb tzv. donáškových firem, jež Vám až na pracoviště nebo domů, dopraví např. pizzu. Vzhledem ke skutečnosti, že při přepravě hrozí dováženým teplým pokrmům kontaminace a znečištění, tak i provozování takových služeb má svoje pravidla upravené obecně závaznými právními předpisy. Jak by tedy měla správná donáška např. pizzy do domu proběhnout?
Při přepravě a rozvozu musí být pizza chráněna před mikrobiální kontaminací, znečištěním nebo jiným narušením zdravotní nezávadnosti.
Teplé pokrmy určené k přímé spotřebě a tedy i ta naše pizza se podávají bezprostředně po výrobě, nejdéle však 3 hodiny od dokončení jejich tepelné úpravy. To znamená, že naše pizza by neměla být „starší“ tří hodin. Uvedené pravidlo se však vztahuje, na u nás velmi populární „hotovky“, kdy jsou jídla připravována s předstihem tak, aby byl zákazník co nejdříve obsloužen a nemusel dlouho čekat. Do tříhodinové doby se započítává čas potřebný pro konečnou úpravu pokrmů, plnění do expedičních obalů, přepravu a rozvoz. Pokud nelze tuto časovou podmínku pro výdej zajistit, musí se pokrmy pro výdej postupně dovářet nebo se regenerují pokrmy zchlazené, popřípadě zmrazené.
A jakou teplotu by měla mít pizza, když jí přebíráte od donáškové služby? Předpis stanoví, že po dobu výdeje, rozvozu a přepravy teplých pokrmů musí být zachována teplota pokrmu +70 stupňů C s možností tolerance poklesu nejvýše o 3 stupně C. Teplý pokrm musí mít v době jeho podání spotřebiteli ke konzumaci teplotu nejméně +63 stupňů C. Takže pokud tedy naše pizza „vyráží“ z pizzerie měla by mít teplotu kolem plus 70 stupňů C a když si jí přebíráte, tak by neměla mít méně jak plus 63 stupňů C.
Pokud není pokrm vydán ve výše uvedené lhůtě (3 hodiny) musí být ihned vyloučen z dalšího použití ve stravovacích službách; nelze je tedy po uplynutí této lhůty dále skladovat, ohřívat, zchlazovat ani zmrazovat.
Předpis také stanoví, že k rozvozu, přepravě a výdeji pokrmů lze použít jen takové přepravní nádoby, výdejní obaly a vozíky, které po dobu přepravy, rozvozu či výdeje uchovávají pokrmy při stanovených teplotách, ochrání je před kontaminací a jsou snadno omyvatelné a čistitelné.
K rozvozu a přepravě pokrmů lze používat jen k tomu vyčleněné a vhodně upravené dopravní prostředky a přepravní prostory s omyvatelnou a dezinfikovatelnou ložnou plochou, které chrání pokrmy před narušením jejich zdravotní nezávadnosti a jakosti, jakož i před nepříznivými klimatickými vlivy a jsou vybaveny zařízením pro udržení stanovené teploty podle charakteru pokrmů.
Sankce za nedodržení výše uvedených podmínek jsou poměrně vysoké a zákon o ochraně veřejného zdraví stanoví, že oprávněný orgán ochrany veřejného zdraví může uložit fyzické osobě při její podnikatelské činnosti nebo právnické osobě pokutu až do výše 2 000 000,- Kč. Došlo-li však nesplněním nebo porušením výše uvedených povinností k poškození zdraví fyzických osob, vzniku nebo hrozbě epidemie, může orgán ochrany veřejného zdraví uložit fyzické osobě při její podnikatelské činnosti nebo právnické osobě pokutu až do výše 3 000 000,- Kč.
Výše uvedené zásady stanovuje vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 107/2001 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
© EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz