Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ze dne 28. listopadu 1997, kterou se stanoví pravidla pro výběr epidemiologicky rizikových skupin potravin
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotnictví
ze dne 28. listopadu 1997,
kterou se stanoví pravidla pro výběr epidemiologicky rizikových skupin potravin
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů:
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a)- potravinami určenými k přímé spotřebě potraviny, které se konzumují v nezměněném stavu, potraviny tepelně opracované, které se konzumují v tep-lém nebo studeném stavu, a sušené potraviny, které musí být před spotřebou smíchány s teplou nebo studenou tekutinou,
b)- patogenním agens (činitelem) původce onemocnění z potravin (bakterie, viry, plísně, paraziti a toxiny bakterií a plísní).
Pro účely výkonu státního dozoru se jako epidemiologicky rizikové skupiny potravin vybírají potraviny určené k přímé spotřebě, které
a)- neprocházejí při výrobě technologickým postupem, který patogenní agens ničí nebo odstraňuje,
b)- procházejí technologickým postupem, který nezaručuje úplné zničení nebo odstranění patogenního agens,
- c)
- procházejí fázovými technologickými postupy, které patogenní agens zprvu ničí, avšak následně při konečném zpracování nevylučují riziko opětovné kontaminace patogenním agens.
§ 3
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.