Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ze dne 28. listopadu 1997 o způsobu výpočtu a uvádění výživové (nutriční) hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění zdraví
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotnictví
ze dne 28. listopadu 1997
o způsobu výpočtu a uvádění výživové (nutriční) hodnoty potravin a o značení údaje
o možném nepříznivém ovlivnění zdraví
§ 1
(1) Touto vyhláškou se stanoví způsob výpočtu a uvádění výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu a dále vyznačování možného nepříznivého ovlivnění zdraví nebo nevhodnosti k použití určitou skupinou spotřebitelů (dále jen ,,zdravotní upozornění") a jejich označování na obale.
(2) Tato vyhláška se nevztahuje na balené vody určené ke spotřebě člověkem.
§ 2
Pro účely této vyhlášky se rozumí:
- a)
- značením výživové (nutriční) hodnoty veškeré údaje uváděné na obalu udávající
- 1. energetickou (kalorickou) hodnotu,
- 2. živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, sodík a vitamíny a minerální látky, uvedené v příloze č. 1, vyskytující se v potravině ve významných množstvích; významným množstvím se rozumí hodnota vitamínů a minerálních látek přesahující 15 procent doporučené denní dávky ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom balení či jednotlivé porci potraviny. Doporučené denní dávky vitamínů a minerálních látek jsou stanoveny v příloze č. 1,
- b)
- výživovým tvrzením tvrzení, údaj, znázornění a reklamní sdělení, které udává, doporučuje nebo obsahuje údaje o zvláštních výživových vlastnostech potraviny v souvislosti
- 1. s energetickou hodnotou, kterou potravina dodává, popřípadě dodává ve snížené nebo zvýšené míře nebo nedodává vůbec,
- 2. obsahem živin, které potravina obsahuje, popřípadě obsahuje ve zvýšené nebo snížené míře nebo neobsahuje vůbec; výživovým tvrzením není informace o druhu nebo množství živin,
- c)
- bílkovinou nebo bílkovinami v potravině celkový obsah dusíku stanovený podle Kjeldahla x 6,25,
- d)
- sacharidem jakýkoliv sacharid, který je metabolizován člověkem, včetně obsahu vícesytných alkoholů (polyolů),
- e)
- cukrem všechny v potravině přítomné monosacharidy a disacharidy bez polyolů,
- f)
- tuky celkové lipidy, včetně fosfolipidů,
- g)
- nasycenými mastnými kyselinami mastné kyseliny bez dvojné vazby,
- h)
- mono-nenasycenými mastnými kyselinami mastné kyseliny s jednou cis-dvojnou vazbou,
- i)
- poly-nenasycenými mastnými kyselinami mastné kyseliny s cis, cis-methylen přerušenými dvojnými vazbami,
- j)
- vlákninou potravy látky definované ve shodě s metodickým postupem analýzy pro stanovení této složky potravin, uvedeným v příloze č. 2,
- k)
- průměrným množstvím hodnota, kterou obsahuje potravina a která nejvhodněji vyjadřuje množství živiny, ovlivněné rozdíly ročního období, způsoby spotřeby a dalšími faktory, které mohou způsobit změnu aktuální hodnoty,
- l)
- energetickou hodnotou ve snížené míře podle písmene b) bodu 1 obsah energie do 40 kcal (170 kJ) na 100 g pevné potraviny nebo do 20 kcal (80 kJ) na 100 ml tekuté potraviny,
- m)
- potravinou, která nedodává energetickou hodnotu podle písmene b) bodu 1 vůbec, potravina, která obsahuje méně než 4 kcal na 100 ml tekuté potraviny; pro pevnou potravinu se limit nestanoví,
- n)
- obsahem živin ve snížené míře podle písmene b) bodu 2 obsah tuku do 3 g na 100 g pevné potraviny nebo do 1,5 g na 100 ml tekuté potraviny; obsah nasycených mastných kyselin do 1,5 g na 100 g pevné potraviny nebo do 0,75 g na 100 ml tekuté potraviny a do 10 procent energie; obsah sodíku do 0,12 g na 100 g potraviny; velmi nízký obsah do 0,04 g na 100 g potraviny,
- o)
- nízkým obsahem cholesterolu obsah do 0,02 g na 100 g pevné potraviny nebo do 0,01 g na 100 ml tekuté potraviny,
- p)
- potravinou, která neobsahuje cholesterol vůbec, potravina s obsahem cholesterolu do 0,005 g na 100 g pevné potraviny nebo 100 ml tekuté potraviny a s obsahem do 1,5 g nasycených mastných kyselin na 100 g pevné potraviny, nebo do 0,75 g na 100 ml tekuté potraviny a s obsahem 10 procent energie nasycených mastných kyselin,
- r)
- potravinou, která živiny neobsahuje podle písmene b) bodu 2 vůbec, potravina s obsahem tuku do 0,5 g na 100 g pevné potraviny nebo 100 ml tekuté potraviny; potravina s obsahem nasycených mastných kyselin do 0,1 g na 100 g pevné potraviny nebo do 0,1 g na 100 ml tekuté potraviny a dále potravina s obsahem sodíku do 0,005 g na 100 g potraviny.
Uvádění výživové hodnoty
§ 3
(1) Uvedení výživové (nutriční) hodnoty je povinné,1) jestliže je při označování potraviny uváděné do oběhu, při předkládání a nabídce těchto potravin nebo v reklamě, s výjimkou obecně zaměřené reklamní akce, uvedeno výživové tvrzení.
(2) Výživová (nutriční) hodnota se uvádí na obale potraviny určené pro spotřebitele.
§ 4
(1) Výživová tvrzení se mohou týkat jen energetické hodnoty, živin uvedených v § 2 písm. a) bodu 2 a látek, které patří do některé skupiny těchto živin nebo jsou jejich složkami.
(2) Pokud se označují výživové (nutriční) hodnoty, musí se údaje uvádět podle skupiny 1 nebo skupiny 2, a to v tomto pořadí:
- a)
- skupina 1
- 1. energetická hodnota,
- 2. obsah bílkovin, sacharidů a tuků,
- b)
- skupina 2
- 1. energetická hodnota,
- 2. obsah bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin, vlákniny a sodíku.
(3) Pokud se výživové tvrzení vztahuje na cukry, nasycené mastné kyseliny, vlákninu nebo sodík, musí se údaje uvádět podle ustanovení skupiny 2.
(4) Označování výživové (nutriční) hodnoty může zahrnovat obsah jedné nebo několika následujících látek:
- a)
- škrob,
- b)
- alkoholické cukry,
- c)
- mononenasycené (monoenové) mastné kyseliny,
- d)
- polynenasycené (polyenové) mastné kyseliny,
- e)
- cholesterol,
- f)
- minerální látky a vitamíny uvedené v příloze č. 1, přítomné v potravině ve významném množství [§ 2 písm. a) bod 2].
(5) Pokud se uvádí výživové tvrzení, je uvedení látek náležejících do některé skupiny živin podle odstavců 2 a 4 nebo jejich složek povinné. Kromě toho, pokud je uveden obsah polynenasycených (polyenových), mononenasycených (monoenových) mastných kyselin a cholesterolu, musí být rovněž udán obsah nasycených mastných kyselin.
§ 5
(1) Uváděná energetická hodnota se vypočítá s použitím těchto přepočítacích koeficientů pro 1 gram látky:
- a)
- sacharidy (vyjma polyolů)
- 4
- kcal -- 17 kJ
- 4
- b)
- polyoly
- 2,4
- kcal -- 10 kJ
- 2,4
- c)
- bílkoviny
- 4
- kcal -- 17 kJ
- 4
- d)
- tuky (triacylglyceroly)
- 9
- kcal -- 37 kJ
- 9
- e)
- alkohol (ethanol)
- 7
- kcal -- 29 kJ
- 7
- f)
- organické kyseliny
- 3
- kcal -- 13 kJ.
- 3
(2) Základem pro výpočet výživové (nutriční) hodnoty jsou průměrné obsahy živin založené na analýze potravin. Bílkoviny se stanoví metodou podle Kjeldahla, tuky se stanoví po extrakci podle Soxhleta, sacharidy se stanoví dopočtem s odečtením obsahu vlákniny podle přílohy č. 2 a obsahu popelovin.
§ 6
(1) Údaje o energetické hodnotě a obsahu živin nebo jejich složek musí být vyjádřeny číselně. Přitom se použijí tyto jednotky:
- a)
- energie
- -- kJ i kcal
- -- kJ i kcal
- b)
- bílkoviny
- -- g
- -- g
- c)
- sacharidy
- -- g
- -- g
- d)
- tuk
- -- g
- -- g
- e)
- vláknina
- -- g
- -- g
- f)
- sodík
- -- g
- -- g
- g)
- cholesterol
- -- mg
- -- mg
- h)
- vitamíny a minerály
- -- mg nebo jednotky stanovené v příloze č. 1.
- -- mg nebo jednotky stanovené v příloze č. 1.
(2) Údaje musí být vztaženy na 100 g nebo na 100 ml potraviny. Kromě toho mohou být tyto údaje vztaženy též na podávanou dávku, jejíž množství je vyznačeno, nebo na jednu porci, pokud je uveden jejich počet v jednom balení. Údaje o vitamínech a minerálních látkách musí být též vyjádřeny v procentech doporučené denní dávky, uvedené v příloze č. 1. U vitamínů a minerálních látek je množství látky, které se značí, množství přesahující 15 procent plnění denní doporučené dávky obsažené ve 100 g nebo ve 100 ml nebo v jednom balení, pokud obsahuje jednu dávku. Procenta doporučené denní dávky vitamínů a minerálních látek mohou být provedena i graficky.
(3) Uváděná množství se musí vztahovat na potravinu ve stavu, jak je prodávána. Mohou se však vztahovat i k potravině po úpravě za předpokladu, že jsou připojeny podrobné pokyny pro tuto úpravu a je uvedeno, že údaje se týkají jídla připraveného ke spotřebě.
§ 7
(1) Kde jsou uvedeny volné cukry, polyoly nebo škrob, následují tyto údaje bezprostředně po údajích o obsahu sacharidů v uspořádání:
sacharidy
v g
z nich:
a) cukry
v g
b) polyoly
v g
c) škrob
v g.
(2) Kde je uvedeno množství, popřípadě i typ mastných kyselin a hodnota cholesterolu, musí tyto údaje následovat bezprostředně po údaji o obsahu celkových tuků v tomto uspořádání:
tuk
v g
z něho:
a) nasycené mastné kyseliny
v g
b) mono-nenasycené mastné kyseliny
v g
c) polynenasycené mastné kyseliny
v g
d) cholesterol
v mg.
(3) Uvedené hodnoty musí být uvedeny jako průměrné, založené na výsledcích:
- a)
- analýz výrobce potraviny,
- b)
- výpočtu známých nebo aktuálních průměrných hodnot použitých složek potraviny nebo
- c)
- výpočtu s použitím všeobecně prokázaných a přijímaných údajů.2)
§ 8
Údaje podle této vyhlášky musí být na obale určeném pro spotřebitele uvedeny na jednom místě v tabelární formě s přiřazenými číselnými hodnotami. Kde to prostor na obale nedovoluje, uvádějí se informace v lineární formě. Tisk těchto údajů musí být proveden čitelně a nesmazatelně a musí být umístěn na dobře viditelném místě.
§ 9
Zdravotní upozornění
(1) Zdravotní upozornění musí spotřebitele informovat o zdravotním riziku vyplývajícím z přítomnosti látek
- a)
- vyvolávajících u citlivých osob alergické reakce, například u včelích produktů,
- b)
- vyvolávajících potíže u osob s poruchou přeměny látkové, například fenylalanin (pouze u potravin, do kterých byl přidán), lepek a laktóza v potravinách, které tyto látky obsahují, ale spotřebitel jejich obsah nemůže předpokládat,
- c)
- přidávaných do potravin podle zvláštního předpisu, pokud tento zvláštní předpis povinnost označení zdravotního upozornění stanoví.3)
(2) Zdravotní upozornění podle obsahu látek se uvádí na obalu potraviny určené pro spotřebitele. Obsahuje-li potravina za podmínek předchozího odstavce fenylalanin, lepek a laktózu, zdravotní upozornění zní:
- a)
- při obsahu fenylalaninu ,,nevhodné pro nemocné fenylketonurií",
- b)
- při obsahu lepku ,,nevhodné pro nemocné celiakií",
- c)
- při obsahu laktózy ,,nevhodné pro osoby s nesnášenlivostí laktózy".
§ 10
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.
––––––––––––––––––––
- 1)
- § 6 odst. 1 písm. m) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
- 2)
- Potravinové tabulky. Díl I. Chemické složení a energetický obsah poživatin v hodnotách jedlého podílu. Díl II. Chemické složení a energetický obsah poživatin v hodnotách ,,jak snědeno". Vydala Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Praha 1993.
- 3)
- Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné.