Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 10. prosince 1997, kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství
ze dne 10. prosince 1997,
kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písmena a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen ,,zákon") pro zmrazené potraviny:
ZMRAZENÜ POTRAVINY
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
- a)
- zmrazováním konzervace potravin snížením teploty pod bod mrazu na hodnotu, při které se zpomaluje nebo zastavuje průběh fyzikálních, biochemických a mikrobiologických procesů v potravinách,
- b)
- rychlostí zmrazování rychlost postupu zóny maximální tvorby krystalů (pro většinu potravin od minus 1 oC do minus 5 oC) od povrchu zmrazované potraviny k jejímu jádru, měřená v centimetrech za hodinu,
- c)
- zmrazenými potravinami potraviny, které byly podrobeny procesu zmrazování tak, aby zóna maximální tvorby krystalů byla překonána minimálně v souladu s údaji uvedenými v příloze a konečná teplota, po tepelné stabilizaci, byla ve všech částech výrobku minus 18 oC a nižší. Za zmrazené potraviny se nepovažují zmrzliny a mražené krémy.
§ 2
Označování
Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním předpise1) musí být uvedena i informace pro spotřebitele o tom,
- a)
- že jde o zmrazenou potravinu; toto označení musí být uvedeno i na skupinovém obalu,
- b)
- jaká je doba minimální trvanlivosti při teplotě skladování minus 18 oC nebo nižší,
- c)
- jaká je doba, po kterou smí být potravina skladována spotřebitelem při teplotách daných typem mrazicího nábytku,
- d)
- že se potravina po rozmrazení nemá znovu zmrazit.
§ 3
Technologické požadavky
(1) Jako zmrazovací media, která přicházejí do přímého kontaktu se zmrazovanou potravinou, lze použít pouze
- a)
- vzduch,
- b)
- oxid uhličitý,
- c)
- kapalný dusík.
(2) Mrazírenské sklady musí být provozovány tak, aby byla udržena, při minimálním kolísání teploty vzduchu a jeho cirkulaci, teplota ve všech bodech výrobku minus 18 oC nebo nižší.
(3) Teplota vzduchu v mrazírenském skladu musí být pravidelně měřena a zaznamenávána tak, aby průběh teplot bylo možno dostatečně dokladovat po dobu minimální trvanlivosti výrobku.
(4) Veškerá manipulace se zmrazenými potravinami při skladování musí být prováděna za takových podmínek, aby nedošlo ke zvýšení teploty potraviny nad minus 15 oC.
(5) Požadavky na výrobu a balení zmrazených potravin jsou uvedeny v příloze.
§ 4
Uvádění do oběhu
(1) Podnikatel zmrazené potraviny přepravuje dopravními prostředky, které umožňují zachování teploty zmrazených potravin minus 18 oC nebo nižší a jsou vybaveny zařízením na měření a registraci teploty. Při přepravě se může teplota výrobku zvýšit nejvýše na minus 15 oC.
(2) Zmrazené potraviny se uchovávají v mrazicích boxech a mrazicím nábytku schopných udržet jejich teplotu minus 18 oC, vybavených ukazatelem teploty umístěným na viditelném místě.
(3) Nebalené zmrazené potraviny lze uchovávat a vystavovat v mrazicím nábytku pouze odděleně tak, aby nedošlo k jejich vzájemnému ovlivňování.
(4) Zmrazené ryby je povoleno prodávat pouze spotřebitelsky balené a kuchané.
(5) Veškerá manipulace při prodeji zmrazených potravin musí být prováděna za takových podmínek, aby nedošlo ke zvýšení teploty potraviny nad minus 15 oC.
§ 5
Přechodná a závěrečná ustanovení
(1) Do 1. ledna 2000 je možno přepravovat zmrazené potraviny v dopravních prostředcích, které nejsou vybaveny zařízením pro registraci teploty.
(2) Označení zmrazených potravin balených v období od 1. ledna 1998 do 31. března 1998 se posuzuje jen v rozsahu § 6 zákona.
§ 6
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 2, který nabývá účinnosti dnem 1. dubna 1998.
––––––––––––––––––––
- 1)
- Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem ,,e".