Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 11. prosince 1997, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství
ze dne 11. prosince 1997,
kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob
a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen ,,zákon") pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena:
ODDÍL 1
ŠKROB A VîROBKY ZE ŠKROBU
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
- a)
- škrobem přírodní prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu,
- b)
- pudingem v prášku výrobek ze škrobu ve formě polotovaru s přídavkem dalších látek, určený pro kulinární úpravu,
- c)
- maltodextrinem práškový výrobek ze škrobu získaný enzymatickou hydrolýzou škrobu,
- d)
- dextrózovým ekvivalentem (DE) obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobu.
§ 2
Členění na druhy a skupiny
Členění na druhy a skupiny je uvedeno v přílo- ze č. 1.
§ 3
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštní vyhlášce1) jsou tyto další požadavky na označení:
- a)
- škrob se označí názvem druhu a skupiny,
- b)
- výrobky ze škrobu se označí pouze názvem skupiny,
- c)
- maltodextriny se označí i dextrózovým ekvivalentem.
(2) Mléčným pudingem v prášku se označí výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 10 % hmotnostních sušeného mléka.
(3) Čokoládovým pudingem v prášku se označí výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 5 % hmotnostních čokolády, přičemž čokoládu je přípustné nahradit kakaovou hmotou, kakaem, odtučněným kakaem s přídavkem nebo bez přídavku kakaového másla, avšak obsah odtučněného kakaového prášku musí odpovídat nejméně 5 % hmotnostním čokolády.
§ 4
Požadavky na jakost
(1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 2.
(2) Smyslové požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 3.
ODDÍL 2
LUŠTĚNINY
§ 5
Pro účely této vyhlášky se rozumí
- a)
- luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin,
- b)
- předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu,
- c)
- luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky, půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,
- d)
- luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, ze sójové mouky odhořčené,
- e)
- luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, ze sóji odhořčená,
- f)
- vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin,
- g)
- minerálními nečistotami zemina, písek, prach nebo kaménky,
- h)
- cizorodými příměsmi organické příměsi zdravot-ně závadné, organické příměsi jiného než rostlinného původu a anorganické příměsi jiného než minerálního původu,
- i)
- sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny,
- j)
- tofu -- sójovým výrobkem sójová bílkovina oddělená srážením,
- k)
- tempeh -- sójovým výrobkem tepelně upravená fermentovaná sója.
§ 6
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 4.
§ 7
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštní vyhlášce1) jsou tyto další požadavky na označení:
- a)
- luštěniny se vždy označují názvem skupiny,
- b)
- mlýnské výrobky z luštěnin se označí názvem skupiny a botanickým druhem,
- c)
- sójové výrobky se označí názvem druhu nebo skupiny.
(2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení luštěnin, výrobků z luštěnin a sójových výrobků jsou uvedeny v příloze č. 5.
§ 8
Požadavky na jakost
(1) Luštěniny, předvařené luštěniny a loupané luš-těniny nesmějí vykazovat cizí pachy, nesmějí být nakyslé, nažluklé nebo nahořklé, případně vykazovat jinou cizí příchuť a obsahovat cizorodou příměs. Jednot-livá zrna nebo jejich části nesmí být zjevně naplesnivělé nebo plesnivé. Míchat zrna různé barvy, odrůd a ročníku sklizně je nepřípustné. Vzhled, barva, vůně a chuť musí, s výjimkou povolených odchylek, odpovídat u luštěnin skupině a u technologicky upravených luš-těnin nebo jejich zrn podskupině.
(2) Luštěniny nesmí obsahovat živé škůdce; v 1 kg se připouští nejvýše tři kusy volných mrtvých škůdců. V procentech hmotnosti mohou luštěniny obsahovat nejvýše 15 % půlek nebo zrn s prasklou slupkou a 5 % zrn slabě znečištěných zeminou.
(3) Předvařené luštěniny nesmí obsahovat živé ani mrtvé škůdce a zrna znečištěná zeminou. Mohou obsahovat zrna svraštělá, popraskaná a s oddělenými dělohami a po dovaření podle návodu jednotlivá tužší nebo rozvařená zrna.
(4) Luštěniny loupané nesmí obsahovat živé ani mrtvé škůdce. Mohou obsahovat nejvýše 2 % hmotnosti neloupaných zrn. Luštěniny loupané celé mohou dále obsahovat nejvýše 20 % hmotnosti zrn s oddělenými dělohami.
(5) Mlýnské výrobky z luštěnin musí odpovídat barvou, vůní a chutí charakteru základní suroviny. Nesmějí vykazovat cizí pachy a jinou cizí příchuť. Nesmějí obsahovat živé nebo mrtvé škůdce. K výrobě sójových výrobků je nepřípustné použití pokrutin po získání oleje.
(6) Požadavky na jakost luštěnin, mlýnských výrobků z luštěnin a sójových výrobků jsou uvedeny v příloze č. 6 tabulkách 1 až 3.
ODDÍL 3
OLEJNATÁ SEMENA
§ 9
Pro účely této vyhlášky se rozumí
- a)
- olejnatými semeny (dále jen ,,semena") suchá, čiš-těná a tříděná semena olejnin neloupaná nebo loupaná, určená pro přímou spotřebu,
- b)
- příměsmi semena mechanicky poškozená, zlomky semen, semena nevyzrálá a nevyvinutá, semena se zřejmými znaky klíčení, semena zapařená nebo připálená se změněnou barvou slupky, ale neporušeným jádrem,
- c)
- nečistotami semena zapařená nebo připálená, semena se změněnou barvou slupky a s částečně porušeným (nahnědlým) jádrem, semena bez jader, semena jiných rostlin a tobolky, úbory, slupky, stonky, listy nebo jejich části,
- d)
- anorganickými nečistotami prach, písek, zemina, kaménky, skleněné nebo kovové částice.
§ 10
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 7.
§ 11
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštní vyhlášce1) jsou tyto další požadavky na označení:
- a)
- olejnatá semena se označují názvem skupiny a podskupiny,
- b)
- u slunečnice a tykve se označí, zda jde o semena loupaná nebo neloupaná.
(2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení olejnatých semen jsou uvedeny v příloze č. 8.
§ 12
Požadavky na jakost
(1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 9.
(2) S výjimkou povolených odchylek musí vzhled, barva, vůně a chuť semen odpovídat deklarovanému druhu, přičemž semena nesmějí vykazovat cizí pach, být nakyslá, nažluklá nebo nahořklá, popřípadě s jinou cizí příchutí; dále nesmí obsahovat živé i mrtvé škůdce v jakémkoli stadiu vývoje, anorganické nečis-toty, semena zjevně naplesnivělá nebo plesnivá a semena shnilá, zapařená nebo spálená se změněnou barvou slupky a současně se zcela porušeným (hnědým až tmavým) jádrem.
(3) Chemické konzervování semen je nepřípustné.
§ 13
Skladování
Semena se skladují při teplotě do 20 oC a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70 %.
§ 14
Přechodné ustanovení
Označení škrobu a výrobků ze škrobu, luštěnin a olejnatých semen balených v období od 1. ledna 1998 do 31. března 1998 se posuzuje jen v rozsahu § 6 zákona.
§ 15
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 3, 7 a 11, které nabývají účinnosti dnem 1. dubna 1998.
––––––––––––––––––––
- 1)
- Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem ,,e".