Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 30. března 2000, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 334/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství
ze dne 30. března 2000,
kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 334/1997 Sb., kterou se provádí
§ 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně
a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky,
kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky
Vyhláška č. 334/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky, se mění takto:
1. V § 1 písm. b) se slova ,,látkami nebo látkami určenými k aromatizaci" nahrazují slovy ,,látkami, látkami určenými k aromatizaci nebo kořením".
2. V § 3 odst. 1 písm. c) se slova ,,názvem skupiny, která odpovídá" nahrazují slovy ,,názvem skupiny nebo podskupiny, které odpovídají".
3. V § 3 se odstavec 2 zrušuje.
Dosavadní odstavec 3 se označuje jako odstavec 2.
4. V § 6 odst. 2 se za slovo ,,skladuje" vkládají slova ,,při teplotě nejvýše 30° C".
5. V § 6 se doplňuje odstavec 4, který zní:
,,(4) Cukr extra bílý, cukr bílý a cukr polobílý se uvádí do oběhu ve spotřebitelských obalech o hmotnosti 125 g, 250 g, 500 g, 750 g, 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, 2,5 kg, 3 kg, 4 kg, 5 kg.".
6. V § 7 písm. a) se slova ,,z výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice) nebo na živých částech rostlin a kterou" nahrazují slovy ,,ze sekretů živých částí rostlin nebo na živých částech rostlin se vyskytujících (medovice) a které".
7. V § 7 písm. c) se slova ,,pocházející zejména z výměšků hmyzu" nahrazují slovy ,,získaný převážně ze sekretů živých částí rostlin nebo na živých částech rostlin se vyskytujících".
8. V § 9 se doplňují odstavce 6 a 7, které znějí:
,,(6) Med z dovozu balený do spotřebitelských obalů v tuzemsku musí být označen vždy zemí původu, a to i v případě směsí tuzemského a dovezeného medu.
(7) Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení jsou uvedeny v příloze č. 3 tabulce C.".
9. V § 10 odst. 1 se za slova ,,žádné látky" vkládají slova ,, , které by změnily přirozené složení medu,".
10. V § 12 písm. a) se slovo ,,cukry" nahrazuje slovy ,,přírodní nebo náhradní sladidla".
11. V § 12 písm. e) se slova ,,sójovými a arašídovými cukrovinkami" nahrazují slovy ,,nečokoládovými pochoutkami".
12. § 16 se zrušuje.
13. V § 17 písmeno d) zní:
- ,,d)
- kakaovým tukem tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo,".
14. V § 17 se za písmeno d) vkládá nové písmeno e), které zní:
- ,,e)
- kakaovým máslem tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 6 tabulce 2,".
Dosavadní písmena e) a f) se označují jako písmena f) a g).
15. V § 17 se doplňují písmena h), i) a j), která znějí:
- ,,h)
- kakaovým prachem drobné částice kakaových bobů získané po mechanickém oddělení zbytků slupek, obsahující nejméně 20 % hmotnostních tuku v přepočtu na sušinu,
- i)
- kakaovými výlisky kakaová drť nebo kakaová hmota zpracovaná do formy výlisků, obsahující nejméně 20 % hmotnostních kakaového másla v přepočtu na sušinu a nejvýše 9 % hmotnostních vody,
- j)
- kakaovými výlisky se sníženým obsahem tuku výlisky obsahující nejméně 8 % hmotnostních kakaového másla v přepočtu na sušinu.".
16. V § 18 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova ,,tabulce 1".
17. § 21 se zrušuje.
18. V § 22 písm. a) se slovo ,,cukrů" nahrazuje slovy ,,přírodních nebo náhradních sladidel".
19. V § 22 písm. c) se slova ,,nebo kakaový tuk" nahrazují slovy ,,kakaový tuk, kakaové máslo, kakaový prach nebo kakaové výlisky".
20. V § 22 písmeno d) zní:
- ,,d)
- polevou potravina, kde došlo k částečné nebo úplné záměně kakaového másla jiným rostlinným tukem.".
21. § 26 včetně nadpisu zní:
,,§ 26
Čokoláda a čokoládové cukrovinky se uvádějí do oběhu při teplotě do 25° C.".
22. Příloha č. 1 zní:
,,Příloha č. 1 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.
druhskupinapodskupina
cukrcukr extra bílý
krystal, krupice, moučkacukr bílýcukr polobílýcukr moučka s obsahem protihrudkujících látek tvarovaný cukr (kostky, bridž, homole) cukr s přísadami přírodní cukr kandys
tekuté výrobky z cukrutekutý cukr
tekutý invertní cukr
sirup z invertního cukru
karamelostatní přírodní sladidladextróza, fruktóza a dalšídextróza monohydrát
dextróza bezvodá
glukózový sirup
sušený glukózový sirup".
23. Příloha č. 2 zní:
,,Příloha č. 2 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
1. Cukr
skupinasacharóza polarimetricky % hm.
nejméněinvertní cukr % hm.
nejvýšeztráta
sušením % hm.
nejvýšepopel konduktometricky % hm.
nejvýšebarva v roztoku při 420 nm IU nejvýšecukr extra bílý99,70,040,10,0122,5cukr bílý99,70,040,10,0445cukr polobílý99,50,100,10,10150cukr moučka s obsahem protihrudkujících látek nejvýše 3 %96,70,100,20,04--tvarovaný cukr99,50,100,250,04150cukr s přísadami85,0--1,2----přírodní cukr97,50,091,40,8--kandys98,5--1,00,45--U skupin cukr extra bílý, cukr bílý, cukr polobílý obsah nerozpustných látek nejvýše 50 mg/kg.
Bodové hodnocení bílých cukrů
cukr extra bílýcukr bílýcelkový počet bodů nejvýše8--z toho: popel -- body nejvýše6--barva v roztoku -- body nejvýše3--typová řada -- body nejvýše412
Jeden bod odpovídá:
- 0,0018 % obsahu popela určeného konduktometricky dle metody ICUMSA
- 7,5 jednotek ICUMSA (IU) pro barvu v roztoku
- 0,5 jednotek barevné typy dle metody Brunswick
- 7,5 jednotek ICUMSA (IU) pro barvu v roztoku
Dělení podle tvaru a velikosti částic sacharózy:
- a)
- cukr krystal je volně sypká směs krystalů stejnoměrného zrnění,
- b)
- cukr krupice je volně sypká směs menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění,
- c)
- cukr moučka je volně sypká směs jemně drcených krystalů,
- d)
- přírodní cukr je sypká, zrnitá světležlutá až světlehnědá hmota, na omak mírně lepkavá,
- e)
- kandys je směs velkých krystalů a srostlic, bílé, žluté až hnědé
barvy.
délka strany
oka síta v mmpodíl % hmotnostnícukr krystalcukr krupicecukr moučka2,00 -- 0,40nejméně 70 0,80 -- 0,16
nad 1,00 nejméně 70
nejvýše 5 0,80 -- 0,40 nejvýše 5pod 0,40 nejméně 95
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
-- pro cukr a ostatní přírodní sladidla kromě tekutých výrobků
deklarovaná hmotnost v ghmotnostní odchylka v %do 50-- 10větší než 50 do 250-- 4větší než 250 do 500-- 3větší než 500 do 1000-- 2nad 1000-- 1
2. Tekuté výrobky z cukru
sušina refraktometricky
% hm. nejméněinvertní cukr v sušině
% hm. pHpopel konduktometricky v sušině % hm. nejméněbarva roztoku při 420 nm
IU nejvýšetekutý cukr62nejvýše 30,145tekutý invertní cukr62více než 3 nejvýše 500,4--sirup z invertního cukru62více než 50 0,4--karamel73nejméně 504 -- 6----
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
-- pro tekuté výrobky z cukru
deklarovaná hmotnost v ghmotnostní odchylka v %do 300-- 5větší než 300 do 1000-- 4nad 1000-- 3
3. Ostatní přírodní sladidla
a) Dextróza
dextróza (D-glukóza) % hmot. sušiny nejméněsušina % hmot. nejméněsulfátový popel % hmot. sušiny nejvýšedextróza monohydrát99,590,00,25dextróza bezvodá99,598,00,25
b) Fruktóza
ztráta sušením % nejvýšepopel konduktometricky % nejvýšebarva roztoku při 420 nm (I U) nejvýšepHfruktóza0,50,1304,5 -- 7,0
c) Glukózový sirup
sušina % hmot. dextrózový ekvivalent vyjádřený jako D-glukóza v % hmot. sušinysulfátový popel % hmot. sušinyglukózový sirupnejméně 70nejméně 20nejvýše 1,0
d) Sušený glukózový sirup
sušina % hmot. dextrózový ekvivalent vyjádřený jako D-glukóza v % hmot. sušinysulfátový popel % hmot. sušinysušený glukózový sirupnejméně 93nejméně 20nejvýše 1,0".
24. V příloze č. 3 se doplňuje nová tabulka, která zní:
,,C) Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
hmotnostní interval v ghmotnostní odchylka v %do 100-- 8větší než 100 do 250-- 5větší než 250 do 500-- 3nad 500 -- 1".
25. Příloha č. 4 zní:
Nečokoládové
cukrovinkykaramelytukové s jádrovinami s ovocnou příchutí
mléčné, kakaové nebo kávové
podle druhu vložky (cukrová, želé, jádroviny,
sušené ovoce nebo proslazené, marcipán a
další)nečokoládové dražéželégumovitérahat
chalva
turecký medlékořicové cukrovinkypěnové cukrovinky
(marshmallow)nečokoládové pochoutkys přísadami
plněnékomprimáty žvýkačkybalonkové (bubble gum)
plátkové
dražovanédropsy roksy furés tukovou náplní
s cukernou (sirupovou) náplnípasty nebo pomazánkyzejména lískooříškové, mandlové, arašídové nebo kokosové".
26. V příloze č. 5 tabulce 1 sloupci ,,skupina" se slova ,,sójové a arašídové pochoutky" nahrazují slovy ,,nečokoládové pochoutky".
27. V příloze č. 5 tabulce 1 sloupci ,,skupina" řádku ,,dropsy:" se řádek ,,tvarované" zrušuje a dále se slova ,,lité kandyty" nahrazují slovy ,,lité a lisované kandyty". V poznámce se k procentním hodnotám doplňuje slovo ,,hmot".
28. Příloha č. 6 zní:
Tabulka 1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
DruhSkupinaPodskupinaKakaový prášek nebo kakaokakaový prášek
odtučněný kakaový prášek
Směs kakaa s cukrem
směs kakaa s cukremslazený kakaový prášek
slazená kakaová směs
slazená směs s kakaovou chutí
čokoláda k přípravě nápoje
směs odtučněného kakaového prášku s cukremslazený odtučněný kakaový prášek
slazená směs kakaového prášku se sníženým obsahem tuku
slazená směs s kakaovou chutí se sníženým obsahem tuku
čokoláda k přípravě nápoje se sníženým obsahem tuku
Tabulka 2
podíl látek nezmýdelnitelných petroeterem nejvýšeobsah volných mastných kyselin vyjádřených jako kyselina olejová nejvýšeLisované kakaové máslo 0,35 % 1,75 %Expelerované kakaové máslo 0,50 % 1,75 % Rafinované kakaové máslo*) 0,50 % 1,75 %
*) množství tuků ze slupek a klíčků nesmí přesáhnout podíl vyšší, než se vyskytuje v celém kakaovém bobu".
29. Příloha č. 7 zní:
Tabulka 1 -- Kakaový prášek
obsah kakaového másla v sušině v %obsah vlhkosti v % nejvýšekakaový prášek
(kakao) nejméně 20,0 9,0kakaový prášek
odtučněný nejméně 8,0
nejvýše 20,0
9,0
Tabulka 2 -- Směsi kakaa s cukrem
obsah kakaového prášku *) v sušině v % hmotnostiobsah sacharózy v % hmotnostislazený kakaový prášeknejméně 32,0nejvýše 68,0slazená kakaová směsnejméně 20,0nejvýše 80,0slazená směs s kakaovou chutínejvýše 20,0nejméně 80,0 **)čokoláda k přípravě nápojenejméně 25,0nejvýše 75,0slazený odtučněný kak. prášeknejméně 32,0nejvýše 68,0
slazená směs kakaového prášku se sníženým obsahem tukunejméně 20,0nejvýše 80,0slazená směs s kakaovou chutí se sníženým obsahem tukunejvýše 20,0nejméně 80,0 **)čokoláda k přípravě nápoje se sníženým obsahem tukunejméně 25,0nejvýše 75,0
*) v případě směsí odtučněného kakaového prášku s cukrem -- obsah odtučněného kakaového prášku v sušině
**) přičemž sacharóza může být částečně nahrazena jinými složkami".
30. Příloha č. 8 zní:
,,Příloha č. 8 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.
Členění čokolád a čokoládových cukrovinek na druhy, skupiny a podskupiny
DruhSkupinaPodskupinaČokoládaneslazená (bez cukru)
hořká
na vaření
hořkomléčná
mléčná
mléčná s vysokým obsahem mléka
mléčná s odstředěným mlékem
smetanová
bílá
hořká se sníženým obsahem sacharózy
mléčná se sníženým obsahem sacharózy
rýže, vločky nebo další tvary
figurky
specialitybez přísad, plněná, nebo s přísadami
podle skupiny čokoládyčokoládová poleva hořká nebo tmavá
čokoládová poleva hořkomléčná
čokoládová poleva mléčná
čokoládová poleva mléčná s odstředěným mlékem
čokoládová poleva mléčná s vysokým obsahem mléka
čokoládová poleva velmi světlá
čokoládová poleva bílá
čokoládová poleva hořká se sníženým obsahem sacharózy
čokoládová poleva mléčná se sníženým obsahem sacharózyČokoládové cukrovinkypolevycukrářská, tmavá nebo hořká, mléčná nebo světláformovanéformované v různých tvarech z čokoládových polev s různými náplněmi (tukovými, krémovými, likérovými a dalšími)máčené nebo polomáčenérůzné druhy vloček (želé, fondan, vylehčené hmoty pěnou a další), máčené čokoládovými polevamidezertyjednodruhové dezertní směsinugátypodle druhu přísady uvádějící charakterčokoládové dražépodle druhu vloček
čokoládové pochoutkys přísadami
plněnésezonní výrobkyz mléčné čokolády
z hořké čokoládyčokoládové pasty nebo čokoládové pomazánkyzejména lískooříškové, mandlové, arašídové nebo kokosové".
31. V příloze č. 9 tabulce 1 se slova ,,Obsah kakaového tuku" nahrazují slovy ,,Obsah kakaového másla".
32. V příloze č. 9 tabulka 3 zní:
,,Tabulka 3
druh výrobkuhmotnostní intervalhmotnostní odchylky
čokoládado 50 g
větší než 50 do 100 g
větší než 100 do 250 g
větší než 250 do 500 g
větší než 500 do 1000 g-- 10 %
-- 5 %
-- 3 %
-- 2 %
-- 1 %čokoládové cukrovinky a čokoládové tyčinkydo 105 g
větší než 105 do 150 g
větší než 150 do 250 g
větší než 250 do 500 g
větší než 500 do 1000 g
nad 1000 g-- 10 %
-- 8 %
-- 5 %
-- 3 %
-- 2 %
-- 1 %".
(1) Potraviny vyrobené a uvedené do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů.
(2) Označení potravin podle dosavadních právních předpisů lze používat do 1. září 2001.
Čl. III
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. září 2000.