VYHLÁŠKA ze dne 1. července 2015 o informační povinnosti příjemce potravin v místě určení
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
ze dne 1. července 2015
o informační povinnosti příjemce potravin v místě určení
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. f) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 139/2014 Sb.:
(1) Tato vyhláška upravuje v návaznosti na přímo použitelný předpis Evropské unie1) provozovateli potravinářského podniku v místě určení (dále jen ˙příjemce potravin v místě určení˙) rozsah informačních povinností.
(2) Tato vyhláška se vztahuje na
- a)
- čerstvé ovoce druhu
-
- 1. broskve včetně nektarinek,
-
- 2. hrušky,
-
- 3. jablka,
-
- 4. slívy a švestky,
-
- 5. pomeranče,
-
- 6. banány,
-
- 7. stolní hrozny révy vinné,
- b)
- čerstvou zeleninu druhu
-
- 1. cibule a česnek,
-
- 2. mrkev a celer bulvový,
-
- 3. rajčata, papriky a okurka salátová,
-
- 4. zelí hlávkové, květák a brokolice,
- c)
- brambory konzumní rané a brambory konzumní pozdní,
- d)
- výrobky z révy vinné podle nařízení o společné organizaci trhů se zemědělskými produkty2) včetně vinného rmutu3), v obalech o objemu nad 2 litry, neurčených pro konečného spotřebitele, a nebalené víno,
- e)
- vinné hrozny čerstvé, jiné než stolní hrozny4),
- f)
- mák setý5),
- g)
- doplňky stravy6),
- h)
- potraviny živočišného původu7) s výjimkou
-
- 1. čerstvých produktů rybolovu, živých mlžů, plžů, ostnokožců a pláštěnců určených pro lidskou spotřebu,
-
- 2. kolagenu a přírodních a kolagenových střev určených pro výrobu potravin.
(3) Tato vyhláška se vztahuje pouze na případy, kdy místem určení je místo prvního příjmu včetně jakéhokoli prvního zacházení nebo manipulace na území České republiky s potravinou uvedenou v odstavci 2.
(4) Tato vyhláška se nevztahuje na výrobky uvedené v odstavci 2 písm. d), které jsou přepravovány na území České republiky v režimu podmíněného osvobození od daně podle rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 1152/2003/ES ze dne 16. června 2003 o zavedení elektronického systé-mu pro přepravu a sledování výrobků podléhajících spotřební dani.
(1) Příjemce potravin z jiného členského státu Evropské unie nebo třetí země v místě určení, jde-li o potravinu uvedenou v § 1 odst. 2 písm. a) až g) a místo určení podle § 1 odst. 3, oznámí prostřednictvím informačního systému Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejpozději 24 hodin před příchodem potravin na místo určení
- a)
- druh potraviny přicházející na místo určení,
- b)
- množství potraviny přicházející na místo určení,
- c)
- členský stát Evropské unie nebo třetí zemi, název a
adresu provozovatele potravinářského podniku dodávajícího potravinu na
místo určení,
- d)
- název, adresu a identifikační číslo místa určení a příjemce potraviny v místě určení a
- e)
- datum příchodu potraviny na místo určení.
(2) Příjemce potravin z jiného členského státu Evropské unie v místě určení, jde-li o potravinu uvedenou v § 1 odst. 2 písm. h) a místo určení podle § 1 odst. 3, oznámí prostřednictvím informačního systému Státní veterinární správy nejpozději 24 hodin před příchodem potravin na místo určení
- a)
- druh potraviny přicházející na místo určení,
- b)
- množství potraviny přicházející na místo určení,
- c)
- fyzikální stav nebo způsob úpravy potraviny přicházející na místo určení,
- d)
- členský stát Evropské unie, název a adresu
provozovatele potravinářského podniku dodávajícího potravinu na místo
určení, včetně čísla schválení nebo registrace8), pokud mu bylo příslušným orgánem dozoru přiděleno,
- e)
- adresu místa určení a příjemce potraviny v místě
určení, včetně čísla schválení nebo registrace, pokud mu bylo příslušným
orgánem dozoru přiděleno8), a
- f)
- datum příchodu potraviny na místo určení.
Vyhláška č. 320/2014 Sb., o informační povinnosti příjemce potravin v místě určení ve vztahu k některým druhům potravin, se zrušuje.
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. srpna 2015.
––––––––––––––––––––
- 1)
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, v platném znění. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat, v platném znění.
- 2)
- Příloha VII část II odst. 1 až 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007, v platném znění.
- 3)
- § 3 písm. h) zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství), ve znění zákona č. 256/2011 Sb.
- 4)
- Příloha I část XII písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013.
- 5)
- § 12 odst. 4 vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění vyhlášky č. 399/2013 Sb.
- 6)
- § 2 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 139/2014 Sb.
- 7)
- § 2 písm. o) zákona č. 110/1997 Sb., ve znění zákona č. 139/2014 Sb.
- 8)
- Čl. 6 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin.