VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2002, kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
ze dne 15. října 2002,
kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů
v potravinách a potravinových surovinách
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.:
(1) Tato vyhláška stanoví u jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin (dále jen ,,potraviny``) uvedených v příloze č. 1 množství a druhy reziduí pesticidů.
(2) Tato vyhláška se vztahuje na potraviny uvedeně v příloze č. 1 též po jejich sušení nebo zpracování, popřípadě pokud jsou složkou jiné potraviny.
Pro účely vyhlášky se rozumí:
- a)
- rezidui pesticidů zbytkové množství pesticidů, jejich metabolitů, rozkladných a reakčních produktů, které se nacházejí v potravinách nebo na potravinách;
- b)
- maximálním limitem reziduí pesticidů nejvyšší přípustné, toxikologicky přijatelné množství pesticidů, které je výsledkem použití pesticidů v souladu se správnou zemědělskou praxí při ochraně rostlin během vegetace a skladování, nebo je výsledkem objektivně existujícího pozadí.
(1) Členění potravin do skupin je uvedeno v příloze č. 1.
(2) Definice reziduí pesticidů včetně identifikačních čísel chemických abstraktů jsou uvedeny v příloze č. 2.
(3) Druhy pesticidů a maximální přípustné množství jejich reziduí v potravinách nebo na povrchu potravin rostlinného původu stanoví příloha č. 3 a u potravin živočišného původu příloha č. 4.
(4) Pro sušené a zpracované potraviny, pro které nejsou maximální limity reziduí v přílohách č. 3 a 4 výslovně stanoveny, se použijí maximální limity reziduí stanovené v přílohách č. 3 a 4 pro čerstvé potraviny s přihlédnutím ke zkoncentrování v důsledku sušení, nebo zkoncentrování či zředění výrobku v důsledku zpracování. Faktor zkoncentrování nebo zředění výrobku se stanoví na základě technologické dokumentace výrobku; v případě, že je tato technologická dokumentace nedostupná, stanoví se na základě technologické dokumentace obdobných výrobků stejného charakteru.
(5) U složených potravin, které obsahují směs složek, pro něž nejsou stanoveny maximální limity reziduí, nesmějí použité maximální limity reziduí pesticidů těchto složek překročit limity stanovené v přílohách č. 3 a 4, přičemž se zohlední relativní koncentrace složek ve směsi a ustanovení odstavce 4.
(1) Při uvedení do oběhu nesmějí potraviny obsahovat rezidua jiných pesticidů, než která jsou uvedena v příloze č. 2, a nesmějí být překročeny maximální limity reziduí stanovené v přílohách č. 3 a 4.
(2) Výrobky označené jako ,,počáteční a pokračovací kojenecká výživa" a ,,obilné a ostatní kojenecké příkrmy"1) nesmějí obsahovat rezidua jednotlivých pesticidů v množství překračujícím 0,01 mg.kg-1 výrobku, jak je nabízen k přímé spotřebě nebo připraven ke spotřebě podle pokynů výrobce.
(3) Potraviny rostlinného původu mohou obsahovat vyšší obsah reziduí pesticidů pouze v případě, že potravina není určena k přímé spotřebě, a za podmínky, kdy způsob zpracování prokazatelně sníží obsah reziduí pesticidů v nich nebo na nich obsažených tak, aby výsledné množství reziduí pesticidů v potravině nepřekročilo limity stanovené v příloze č. 3. Takto upravené potraviny nelze použít k výrobě dětské a kojenecké výživy.
Zrušuje se vyhláška č. 322/1999 Sb., kterou se stanoví maximální limity reziduí pesticidů v potravinách a potravinových surovinách.
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.
––––––––––––––––––––
- 1)
- Vyhláška č. 23/2001 Sb., kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití.