VYHLÁŠKA ze dne 15. září 2009, kterou se mění vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
ze dne 15. září 2009,
kterou se mění vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 316/2004 Sb. a zákona č. 120/2008 Sb.:
Vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin, se mění takto:
1. V § 1 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 1 zní:
˙(1) Tato vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských společenství1) způsob výpočtu a označování výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu určených konečnému spotřebiteli nebo pro zařízení společného stravování.
––––––––––––––––––––
- 1)
- Směrnice Rady 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin. Směrnice Komise 2003/120/ES ze dne 5. prosince 2003, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin. Směrnice Komise 2008/100/ES ze dne 28. října 2008, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin, pokud jde o doporučené denní dávky, převodní faktory pro energetickou hodnotu a definice.˙.
2. V § 2 písmeno j) zní:
- ˙j)
- vlákninou ˙ polysacharidy s třemi nebo více monomerními jednotkami, které nejsou tráveny ani vstřebávány v tenkém střevě člověka, náležející do skupin
1. jedlé polysacharidy přirozeně se vyskytující v přijímané potravě,
2. jedlé polysacharidy, které byly získány z potravních surovin fyzikálními, enzymatickými nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky, nebo
3. jedlé polysacharidy, které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky,˙.
3. V § 4 odstavec 1 zní:
˙(1) Energetická hodnota se vypočítá s použitím těchto přepočítacích koeficientů pro 1 g látky:
- a)
- sacharidy, s výjimkou polyolů
- 17 kJ
- =
4 kcal - b)
- polyoly
- 10 kJ
- =
2,4 kcal - c)
- bílkoviny
- 17 kJ
- =
4 kcal - d)
- tuky (triacylglyceroly)
- 37 kJ
- =
9 kcal - e)
- alkohol
- 29 kJ
- =
7 kcal - f)
- organické kyseliny
- 13 kJ
- =
3 kcal - g)
- vláknina
- 8 kJ
- =
2 kcal - h)
- erythritol
- 0 kJ
- =
0 kcal.˙.
4. Příloha k vyhlášce zní:
Sb.
Potraviny, které nemají označení hodnoty v souladu s § 4 odst. 1 a přílohou č. 4 k této vyhlášce, lze uvádět na trh nejdéle do 31. října 2012.
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. října 2009.