VYHLÁŠKA ze dne 21. července 2004 o označování výživové hodnoty potravin
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
ze dne 21. července 2004
o označování výživové hodnoty potravin
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen ,,zákon"):
(1) Touto vyhláškou se stanoví v souladu s právem Evropských společenství1) způsob výpočtu a označování výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu určených konečnému spotřebiteli nebo pro zařízení společného stravování.
(2) Tato vyhláška se nevztahuje na
- a)
- balené vody, které upravuje zvláštní právní předpis2),
- b)
- doplňky stravy, které upravuje zvláštní právní předpis3),
- c)
- potraviny určené pro zvláštní výživu, které upravuje zvláštní právní předpis4).
Pro účely této vyhlášky se rozumějí:
- a)
- značením výživové hodnoty -- veškeré údaje uváděné na obalu udávající
- 1. energetickou hodnotu,
- 2. živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, sodík, vitaminy nebo minerální látky, uvedené v příloze, vyskytující se v potravině ve významných množstvích; významným množstvím se rozumí hodnota vitaminů a minerálních látek vyšší než 15 % doporučené denní dávky ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom balení či jednotlivé porci potraviny. Doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek jsou stanoveny v příloze,
- b)
- výživovým tvrzením -- tvrzení, jak je uvedeno v zákoně5),
- c)
- bílkovinou nebo bílkovinami v potravině -- celkový obsah dusíku stanovený metodou podle Kjeldahla x 6,256),
- d)
- sacharidem -- jakýkoliv sacharid, který je metabolizován člověkem, včetně vícesytných alkoholů (polyolů),
- e)
- cukry -- všechny v potravině přítomné monosacharidy a disacharidy bez polyolů,
- f)
- tuky -- celkové lipidy, včetně fosfolipidů,
- g)
- nasycenými mastnými kyselinami -- mastné kyseliny bez dvojné vazby,
- h)
- mononenasycenýmimastnýmikyselinami --mast-né kyseliny s jednou dvojnou cis- vazbou,
- i)
- polynenasycenými mastnými kyselinami -- mastné kyseliny se dvěma nebo více dvojnými vazbami, které jsou oddělené cis,cis-methylenovou skupinou,
- j)
- vlákninou -- rostlinné a živočišné složky potraviny nehydrolyzovatelné endogenními enzymy trávicího traktu,
- k)
- průměrnou hodnotou -- hodnota, která nejvhodněji vyjadřuje množství živiny v potravině s ohledem na změny ročního období, spotřebitelské zvyklosti a další faktory, které mohou způsobit kolísání aktuální hodnoty.
Výživová tvrzení se mohou týkat jen energetické hodnoty, živin uvedených v § 2 písm. a) bodu 2 a látek, které patří do některé skupiny těchto živin nebo jsou jejich složkami.
(1) Energetická hodnota se vypočítá s použitím těchto přepočítacích koeficientů pro 1 gram látky:
a) sacharidy (vyjma polyolů)
17 kJ -- 4 kcal
b) polyoly
10 kJ -- 2,4 kcal
c) bílkoviny
17 kJ -- 4 kcal
d) tuky (triacylglyceroly)
37 kJ -- 9 kcal
e) alkohol (ethanol)
29 kJ -- 7 kcal
f) organické kyseliny
13 kJ -- 3 kcal.
(2) Přepočítací koeficient pro salatrimy, jimiž se rozumí tuky se sníženým obsahem energie řazené mezi potraviny nového typu, se stanoví pro 1 gram látky takto:
salatrimy
25 kJ -- 6 kcal.
Uvádění výživové hodnoty je ve stanovených případech uloženo zákonem7). Jestliže je při označování potraviny uváděné do oběhu, při předkládání a nabídce této potraviny nebo v reklamě, s výjimkou obecně zaměřené reklamní akce, uvedeno výživové tvrzení, pak je uvádění výživové hodnoty povinné.
(1) Pokud se označuje výživová hodnota, musí se údaje uvádět podle skupiny 1 nebo skupiny 2, a to v tomto pořadí:
- a)
- skupina 1
- 1. energetická hodnota,
- 2. obsah bílkovin, sacharidů a tuků,
- b)
- skupina 2
- 1. energetická hodnota,
- 2. obsah bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin, vlákniny a sodíku.
(2) Pokud se výživové tvrzení vztahuje na cukry, nasycené mastné kyseliny, vlákninu nebo sodík, musí se údaje uvádět podle ustanovení skupiny 2. V ostatních případech se označování výživové hodnoty řídí podle skupiny 1.
(3) Označování výživové hodnoty může zahrnovat také následující látky:
- a)
- škrob,
- b)
- polyoly,
- c)
- mononenasycené (monoenové) mastné kyseliny,
- d)
- polynenasycené (polyenové) mastné kyseliny,
- e)
- cholesterol,
- f)
- minerální látky a vitaminy uvedené v příloze, přítomné v potravině ve významném množství [§ 2 písm. a) bod 2].
(4) Pokud se uvádí výživové tvrzení, je uvedení látek nebo jejich složek, které náleží do některé skupiny živin podle odstavců 1 a 3, povinné. Pokud je uveden obsah polynenasycených (polyenových), mononenasycených (monoenových) mastných kyselin a cholesterolu, musí být rovněž udán obsah nasycených mastných kyselin.
(1) Kde jsou uvedeny volné cukry, polyoly nebo škrob, následují tyto údaje bezprostředně po údajích o obsahu sacharidů v tomto uspořádání a v těchto jedn
otkách:
sacharidy
g
z nich:
a) cukry
g
b) polyoly
g
c) škrob
g.
(2) Kde je uvedeno množství, popřípadě i typ mastných kyselin a hodnota cholesterolu, musí tyto údaje následovat bezprostředně po údaji o obsahu celkových tuků v tomto uspořádání:
tuk
g
z něho:
a) nasycené mastné kyseliny
g
b) mononenasycené mastné kyseliny
g
c) polynenasycené mastné kyseliny
g
d) cholesterol
mg.
(1) Údaje o energetické hodnotě a obsahu živin nebo jejich složek musí být vyjádřeny číselně. Přitom se použijí tyto jednotky:
a) energetická hodnota
-- kJ i kcal
b) bílkoviny
-- g
c) sacharidy
-- g
d) tuk
-- g
e) vláknina
-- g
f) sodík
-- g
g) cholesterol
-- mg
h) vitaminy a minerály
-- mg nebo jednotky
uvedené v příloze.
(2) Údaje musí být uvedeny pro 100 g nebo pro 100 ml potraviny. Tyto údaje mohou být též vztaženy na podávanou dávku, jejíž množství je vyznačeno, nebo na jednu porci, pokud je uveden jejich počet v jednom balení. Údaje o vitaminech a minerálních látkách musí být též vyjádřeny v procentech doporučené denní dávky, uvedené v příloze. U vitaminů a minerálních látek se jejich množství v potravině označuje na obalu jen v případě, že toto množství převyšuje hodnotu 15% celkové doporučené denní dávky. Údaje o procentech doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek mohou být provedeny i graficky.
(3) Uváděná množství se musí vztahovat na potravinu ve stavu, v jakém je uváděna do oběhu nebo, pokud je to vhodné, na potravinu připravenou ke spotřebě podle návodu výrobce. Návod musí být připojen k výrobku a musí obsahovat podrobné pokyny pro tuto přípravu.
Hodnoty uvedené v § 7 a 8 musí být uvedeny jako průměrné, založené na výsledcích:
- a)
- analýz výrobce potraviny,
- b)
- výpočtu známých nebo aktuálních průměrných hodnot použitých složek potraviny,
- c)
- výpočtu s použitím obecně uznávaných údajů nebo vědeckých poznatků.
(1) Údaje podle této vyhlášky musí být na obale určeném pro spotřebitele uvedeny na jednom místě v tabulce s přiřazenými číselnými hodnotami. Kde to prostor na obale nedovoluje, uvádějí se informace v lineární formě. Tisk těchto údajů musí být proveden čitelně a nesmazatelně a musí být umístěn na dobře viditelném místě, nesmí se dodatečně přelepovat, měnit či zakrývat.
(2) Údaje musí být uvedeny v českém jazyce. Toto ustanovení nevylučuje uvedení údajů též ve více jazycích.
Zrušuje se vyhláška č. 293/1997 Sb., o způsobu výpočtu a uvádění výživové (nutriční) hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění zdraví.
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. srpna 2004.
––––––––––––––––––––
- 1)
- Směrnice Rady č. 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin, ve znění Směrnice Komise 2003/120/ /ES ze dne 5. prosince 2003 a o změně Směrnice Rady 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin.
- 2)
- Vyhláška č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č. 241/1998 Sb. a vyhlášky č. 465/2000 Sb.
- 3)
- Vyhláška č. 446/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky.
- 4)
- Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu.
- 5)
- § 2 písm. w) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.
- 6)
- ČSN ISO 1871 Zemědělské a potravinářské výrobky. Obecné pokyny pro stanovení dusíku metodou podle Kjeldahla.
- 7)
- § 6 odst. 1 písm. m) zákona č. 110/1997 Sb., ve znění zákona č. 306/2000 Sb.