VYHLÁŠKA ze dne 29. března 2004, kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
ze dne 29. března 2004,
kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů
v potravinách a potravinových surovinách
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb.:
Tato vyhláška v souladu s právními předpisy Evropských společenství1) stanoví u jednotlivých druhů potravin a surovin (dále jen ,,potraviny") uvedených v příloze č. 1 maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů. Vztahuje se na sušené a zpracované potraviny, i pokud jsou složkou jiné potraviny, a rovněž na potraviny určené pro vývoz do třetích zemí. Nevztahuje se však na potraviny, které jsou určeny pro jiný účel než lidskou spotřebu.
Pro účely vyhlášky se rozumí
- a)
- rezidui pesticidů zbytková množství pesticidů a jejich metabolitů a rozkladných nebo reakčních produktů, které se nacházejí v potravinách nebo na potravinách;
- b)
- maximálním limitem reziduí pesticidů nejvyšší přípustné, toxikologicky přijatelné množství pesticidů, které je výsledkem použití pesticidů v souladu se správnou zemědělskou praxí při ochraně rostlin během vegetace a skladování, nebo je výsledkem kontaminace životního prostředí dnes již nepoužívanými pesticidy.
(1) Členění potravin do skupin je uvedeno v příloze č. 1.
(2) Názvy reziduí pesticidů včetně identifikačních čísel chemických abstraktů jsou uvedeny v příloze č. 2.
(3) Druhy pesticidů a maximální přípustné množství jejich reziduí v potravinách nebo na povrchu potravin rostlinného původu stanoví příloha č. 3, u potravin živočišného původu příloha č. 4.
(4) Pro sušené a zpracované potraviny, pro které nejsou maximální limity reziduí v přílohách č. 3 a 4 výslovně stanoveny, se použijí maximální limity reziduí stanovené v přílohách č. 3 a 4 pro čerstvé potraviny s přihlédnutím ke zkoncentrování v důsledku sušení, nebo zkoncentrování či zředění výrobku v důsledku zpracování. Faktor zkoncentrování nebo zředění výrobku se stanoví na základě technologické dokumentace výrobku; v případě, že je tato technologická dokumentace nedostupná, stanoví se na základě technologické dokumentace obdobných výrobků stejného charakteru.
(5) U složených potravin, které obsahují směs složek, pro něž nejsou stanoveny maximální limity reziduí, nesmějí použité maximální limity reziduí pesticidů těchto složek překročit limity stanovené v přílohách č. 3 a 4, přičemž se zohlední relativní koncentrace složek ve směsi a ustanovení odstavce 4.
(6) Potraviny rostlinného původu mohou obsahovat vyšší obsah reziduí pesticidů pouze v případě, že potravina není určena k přímé konzumaci spotřebitelem, a za podmínky, kdy způsob zpracování prokazatelně sníží obsah reziduí pesticidů v nich nebo na nich obsažených tak, aby výsledné množství reziduí pesticidů v potravině nepřekročilo limity stanovené v příloze č. 3. Takto upravené potraviny nelze použít k výrobě dětské a kojenecké výživy.
(1) Maximální limity reziduí pesticidů ve výrobcích označené jako ,,počáteční a pokračovací kojenecká výživa" a ,,obilné a ostatní kojenecké příkrmy" stanoví zvláštní právní předpis.2)
(2) Maximální limity reziduí bifenylu, orthofenylfenolu, orthofenylfenolátu sodného stanoví zvláštní právní předpis.3)
Zrušuje se:
1. Vyhláška č. 465/2002 Sb., kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách.
2. Vyhláška č. 257/2003 Sb., kterou se mění vyhláška č. 465/2002 Sb., kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách.
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 15. dubna 2004.
––––––––––––––––––––
- 1)
- Směrnice Rady 76/895/EHS, ve znění směrnic 80/428/EHS, 81/36/EHS, 82/528/EHS, 88/298/EHS, 93/58/EHS, 96/32/ES, 2000/24/ES, 2000/57/ES, 2000/82/ES, 2002/66/ES, 2002/71/ES, 2002/79/ES, 2003/60/ES. Směrnice Rady 86/362/EHS, ve znění směrnic 93/57/EHS, 94/29/EHS, 95/39/ES, 96/33/ES, 98/82/ES, 1999/65/ES, 1999/ /71/ES, 2000/24/ES, 2000/42/ES, 2000/48/ES, 2000/58/ES, 2000/81/ES, 2000/82/ES, 2001/39/ES, 2001/48/ES, 2001/57/ES, 2002/23/ES, 2002/42/ES, 2002/66/ES, 2002/71/ES, 2002/76/ES, 2002/79/ES, 2002/97/ES, 2003/60/ES, 2003/62/ES. Směrnice Rady 86/363/EHS, ve znění směrnic 93/57/EHS, 94/29/EHS, 95/39/ES, 96/33/ES, 98/82/ES, 1999/71/ES, 2000/ /24/ES, 2000/42/ES, 2000/58/ES, 2000/81/ES, 2000/82/ES, 2001/39/ES, 2001/48/ES, 2001/57/ES, 2002/23/ES, 2002/42/ES, 2002/66/ES, 2002/71/ES, 2002/79/ES, 2002/97/ES, 2003/60/ES. Směrnice Rady 90/642/EHS, ve znění směrnic 93/58/EHS, 94/30/ES, 95/38/ES, 95/61/ES, 96/32/ES, 98/82/ES, 1999/71/ /ES, 2000/24/ES, 2000/42/ES, 2000/48/ES, 2000/57/ES, 2000/58/ES, 2000/81/ES, 2000/82/ES, 2001/35/ES, 2001/39/ES, 2001/48/ES, 2001/57/ES, 2002/5/ES, 2002/23/ES, 2002/42/ES, 2002/66/ES, 2002/71/ES, 2002/76/ES, 2002/79/ES, 2002/ /97/ES, 2002/100/ES, 2003/60/ES, 2003/62/ES, 2003/69/ES, 2003/113/ES, 2003/118/ES, 2004/2/ES.
- 2)
- Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.
- 3)
- Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.