VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2007, kterou se mění vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění pozdějších předpisů
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
ze dne 30. listopadu 2007,
kterou se mění vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky
na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění pozdějších předpisů
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 316/2004 Sb.:
Vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 318/2003 Sb., vyhlášky č. 270/2005 Sb. a vyhlášky č. 514/2006 Sb., se mění takto:
1. Poznámka pod čarou č. 1 zní:
––––––––––––––––––––
- ,,1)
- Směrnice Rady 78/663/EHS ze dne 25. července 1978, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách. Směrnice Rady 82/504/ES ze dne 12. července 1982, kterou se mění směrnice 78/663/EHS, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách. Směrnice Komise 90/612/EHS ze dne 26. října 1990, kterou se mění směrnice 78/663/EHS, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách. Směrnice Komise 92/4/EHS ze dne 10. února 1992, kterou se mění směrnice 78/663/EHS, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách. Směrnice Komise 95/45/ES ze dne 26. července 1995, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu barviv pro použití v potravinách. Směrnice Komise 1999/75/ES ze dne 22. července 1999, kterou se mění směrnice 95/45/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu barviv pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2001/50/ES ze dne 3. července 2001, kterou se mění směrnice 95/45/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu týkající se barviv pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2004/47/ES ze dne 16. dubna 2004, kterou se mění směrnice 95/45/ES s ohledem na směs karotenů E 160a (i) a beta karoten E 160a (ii). Směrnice Komise 95/31/ES ze dne 5. července 1995, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách. Směrnice Komise 98/66/ES ze dne 4. září 1998, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2000/51/ES ze dne 26. července 2000, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2001/52/ES ze dne 3. července 2001, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2004/46/ES ze dne 16. dubna 2004, kterou se mění směrnice 95/31/ES s ohledem na E 955 Sukralosu a E 962 Sůl aspartamu-acesulfamu. Směrnice Komise 96/77/ES ze dne 2. prosince 1996, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla. Směrnice Komise 98/86/ES ze dne 11. listopadu 1998, kterou se mění směrnice Komise 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu přídatných potravinových látek jiných než barviva a sladidla. Směrnice Komise 2006/33/ES ze dne 20. března 2006, kterou se mění směrnice 95/45/ES, pokud jde o žluť SY FCF E (110) a oxid titaničitý (E 171). Směrnice Komise 2006/128/ES ze dne 8. prosince 2006, kterou se mění a opravuje směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2006/129/ES ze dne 8. prosince 2006, kterou se mění a opravuje směrnice 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla.".
2. V příloze č. 2 položka E 954 - SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ S®L zní:
3. V příloze č. 2 položka E 955 - SUKRALOSA
zní:
4. V příloze č. 2 položka E 962 - S®L ASPARTAMU A ACESULFAMU zní:
5. V příloze č. 2 položka E 965 (i) - MALTITOL
zní:
6. V příloze č. 2 položka E 965 (ii) - MALTITOL SIRUP
zní:
7. V příloze č. 2 položka E 966 - LAKTITOL
zní:
8. V příloze č. 2 se za položku E 967 - XYLITOL doplňuje položka, která zní:
9. V příloze č. 3 se položka E 216 PROPYLPARAHYDROXYBENZOÁT zrušuje.
10. V příloze č. 3 se položka E 217 PROPYLPARAHYDROXYBENZOÁT SODNÁ S®L zrušuje.
11. V příloze č. 3 položka E 307 alfa-TOKOFEROL
zní:
12. V příloze č. 3 položka E 315 KYSELINA ISOASKORBOVÁ
zní:
13 V příloze č. 3 položka E 415 XANTHAN
zní:
14. V příloze č. 3 položka E 472c ESTERY MONO- A DIGLYCERID® MASTNîCH KYSELIN S KYSELINOU CITRONOVOU
zní:
15. V příloze č. 3 položka E 559 KŘEMIČITAN HLINITî
zní:
16. V příloze č. 3 se za položku E 316 ISO-ASKORBÁT SODNî vkládá nová položka, která zní:
17. V příloze č. 3 se za položku E 425 (ii) KONJAKOVî GLUKOMANNAN vkládá nová položka, která
zní:
18. V příloze č. 3 se za položku E 461 METHYLCELULOSA vkládá nová položka, která
zní:
19. V příloze č. 3 se za položku E 585 MLÜČNAN ŽELEZNATî vkládá nová položka, která
zní:
20. V příloze č. 3 se za položku E 1202 POLYVINYLPOLYPYRROLIDON vkládá nová položka, která
zní:
21. V příloze č. 3 se za položku E 1451 ACETYLOVANî OXIDOVANî ŠKROB vkládá nová polož-ka, která zní:
Čl. II
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 15. února 2008.