VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2012 o obsahu kyseliny erukové v některých potravinách
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
ze dne 5. září 2012
o obsahu kyseliny erukové v některých potravinách
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 316/2004 Sb. a zákona č. 120/2008 Sb.:
Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a stanoví přípustný obsah kyseliny erukové jako toxikologicky významné látky v některých potravinách.
Obsah kyseliny erukové
- a)
- v olejích, tucích a jejich směsích, které jsou určeny k lidské spotřebě,
- b)
- v potravinách, k nimž byly přidány oleje, tuky nebo jejich směsi,
nesmí překročit 5 % z celkového množství mastných kyselin v tukové složce.
Vyhláška č. 305/2004 Sb., kterou se stanoví druhy kontaminujících a toxikologicky významných látek a jejich přípustné množství v potravinách, se zrušuje.
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. října 2012.
––––––––––––––––––––
- 1)
- Směrnice Rady č. 76/621/EHS ze dne 20. července 1976, kterou se stanoví nejvyšší množství kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících oleje nebo tuky.