VYHLÁŠKA ze dne 9. prosince 2004, kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
VYHLÁŠKA
ze dne 9. prosince 2004,
kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu,
zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory
a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a) a g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., (dále jen ,,zákon"):
Čl. I
Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, se mění takto:
1. Za § 5 se do oddílu 2 pod nadpis ,,Zpracované ovoce" vkládá nový § 5a, který včetně poznámek pod čarou č. 3a a 3b zní:
,,§ 5a
Tento oddíl3a) zapracovává příslušný předpis Evropských společenství3b) a upravuje další požadavky týkající se zpracovaného ovoce.
––––––––––––––––––––
- 3a)
- Je vydána na základě a v mezích zákona, jehož obsah umožňuje zapracovat příslušné předpisy Evropských společenství vyhláškou.
- 3b)
- Směrnice Rady 2001/113/ES ze dne 20. prosince 2001 o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.".
2. V § 14 odstavec 1 zní:
,,(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu1) se zpracovaná zelenina dále označí
- a)
- botanickým názvem použitého druhu zeleniny podle § 3 písm. c), pokud není zahrnut v názvu výrobku,
- b)
- použitým druhem nálevu,
- c)
- názvem skupiny,
- d)
- údajem, zda se jedná o zeleninový výrobek pálivý,
- e)
- u sterilovaného hrášku, cibulky, okurek, zda se jedná o hrášek, cibulku, okurky velikostně tříděné s uvedením velikostní třídy zpracované zeleniny, popřípadě zda se jedná o zeleninu velikostně netříděnou,
- f)
- u upravené chlazené čerstvé zeleniny a zeleniny mléčně kvašené
1. datem použitelnosti,
2. teplotou skladování.".
3. V poznámce pod čarou č. 7 se slova ,,ČSN 46 3088 Mandle slané ve skořápce." nahrazují slovy ,,ČSN 46 3088 Mandle sladké ve skořápce." a slova ,,ČSN 46 3089 Jádra slaných mandlí." se nahrazují slovy ,,ČSN 46 3089 Jádra sladkých mandlí.".
4. V § 30 se odstavec 7 zrušuje.
5. V příloze č. 16 tabulky 1 až 3 znějí:
,,Tabulka 1
Odrůdová jednotnost a obsah cizích příměsí
Ukazatel
Tabulka 2
Hlízy jakostně neodpovídající
Ukazatel
Tabulka 3
Přípustné odchylky na velikost nebo hmotnost hlíz
Brambory konzumní
6. Příloha č. 17 se zrušuje.
Čl. II
Potraviny vyrobené a uvedené do oběhu
předednem nabytí účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů.
Čl. III
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.