Zákon ze dne 24. září 1997 o zemědělství
Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE
Zákon
ze dne 24. září 1997
o zemědělství
Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:
§ 1
Účel zákona
Účelem tohoto zákona je
a) vytváření podmínek pro zajištění schopnosti českého zemědělství zabezpečit základní výživu obyvatel, potravinovou bezpečnost a potřebné nepotravinářské suroviny;
b) vytváření předpokladů pro podporu mimoprodukčních funkcí zemědělství, které přispívají k ochraně složek životního prostředí jako půdy, vody a ovzduší a k udržování osídlené a kulturní krajiny;
c) stanovit povinnost náhrady újmy pro osoby poškozené přikázanými režimy hospodaření vyplývajícími ze zákonných omezení.
§ 2
Podpora zemědělství
(1) Stát přispívá k tvorbě podmínek pro udržování výrobního potenciálu zemědělství nepřímými podporami, přímou podporou podpůrnými programy a vytvářením podmínek pro cenovou stabilizaci trhu se zemědělskými komoditami, zejména pomocí skladištních poukázek, termínovaných obchodů, certifikací veřejných skladů obilí a podporou fungování komoditních burz.
(2) Podpůrné programy a nepřímé podpory podle odstavce 1 schvaluje Poslanecká sněmovna současně se zákonem o státním rozpočtu.
(3) Stát podporuje podpůrnými programy i mimoprodukční funkce zemědělství spočívající v ochraně složek životního prostředí jako půdy, vody, ovzduší a dále aktivity podílející se na udržování krajiny.
(4) Stát vytváří podmínky k podpoře méně příznivých oblastí. K tomu přijímá také programy pomoci.
(5) Vláda stanoví nařízením podpůrné programy k podpoře podle odstavců 3 a 4. Kritéria pro jejich posuzování stanoví vláda svým nařízením.
§ 3
Ochrana agrárního trhu
(1) Na dovezené zemědělské výrobky a potraviny uvedené v příloze tohoto zákona lze podle mezinárodní dohody1) uplatnit zvláštní ochranná opatření, jež mají charakter dodatečného cla.
(2) Na dovezené zemědělské výrobky a potraviny neuvedené v příloze tohoto zákona lze podle mezinárodní dohody2) uplatnit nouzová opatření.
(3) Opatření podle odstavců 1 a 2 stanoví vláda nařízením.
(4) Vláda může svým nařízením na některé dovážené zemědělské výrobky, na které nebyly uplatněny požadavky podle odstavců 1 a 2,1), 2) stanovit jejich vstupní hodnotu.3)
§ 4
Poskytování informací
(1) Osoba uplatňující požadavky na podporu podle § 2 nebo na ochranu trhu podle § 3 je povinna poskytnout nezbytné informace pro objektivní posouzení potřeby podpory nebo ochrany trhu Ministerstvu zemědělství, které určí rozsah těchto informací. Ministerstvo zemědělství je povinno zajistit ochranu individuálních dat podle zvláštního zákona.4)
(2) Osoba, která neposkytne informace v termínu a rozsahu určeném Ministerstvem zemědělství, nemá na podporu v příslušném roce nárok. V případě nedodržení závazků vyplývajících ze smlouvy o poskytnutí podpory budou neoprávněně čerpané či zadržované finanční prostředky vráceny v souladu s platnými předpisy.5)
§ 5
Náhrada újmy
(1) Osobám podle § 1 písm. c) náleží náhrada za újmy vyplývající ze zákonných omezení jejich činnosti.
(2) Výše náhrady podle odstavce 1 je závislá na rozsahu újmy.
(3) Vláda stanoví nařízením pravidla pro náhradu újmy uvedené v odstavci 1.
§ 6
Závěrečná ustanovení
Vláda předkládá každoročně Poslanecké sněmovně Zprávu o stavu zemědělství České republiky, včetně nezbytných opatření z ní vyplývajících, a to nejpozději do 30. září kalendářního roku.
§ 7
Účinnost
Tento zákon nabývá účinnosti třicátým dnem po dni vyhlášení.
Zeman v. r.
Havel v. r.
Klaus v. r.
Příloha k zákonu č. 252/1997 Sb.
Zemědělské výrobky, na které se vztahují zvláštní ochranná opatření při dovozu do České republiky
1. Položka celního sazebníku
2. Popis položky
1. 01 029 005
2. Živá hovězí zvířata o hmotnosti nepřesahující 80 kg
1. 01 029 021
2. Živá hovězí zvířata na porážku o hmotnosti převyšující 80 kg, avšak nepřesahující 160 kg
1. 01 029 029
2. Živá hovězí zvířata ostatní o hmotnosti převyšující 80 kg, avšak nepřesahující 160 kg
1. 01 029 041
2. Živá hovězí zvířata na porážku o hmotnosti převyšující 160 kg, avšak nepřesahující 300 kg
1. 01 029 049
2. Živá hovězí zvířata ostatní o hmotnosti převyšující 160 kg, avšak nepřesahující 300 kg
1. 01 029 051
2. Živá hovězí zvířata na porážku o hmotnosti převyšující 300 kg - jalovice
1. 01 029 059
2. Živá hovězí zvířata o hmotnosti převyšující 300 kg - jalovice ostatní
1. 01 029 061
2. Živá hovězí zvířata o hmotnosti převyšující 300 kg - krávy k porážce
1. 01 029 069
2. Živá hovězí zvířata o hmotnosti převyšující 300 kg - krávy ostatní
1. 01 029 071
2. Ostatní živý skot k porážce
1. 01 029 079
2. Ostatní živý skot
1. 01 029 090
2. Ostatní živý skot
1. 010 392
2. Živá prasata s hmotností 50 kg nebo vyšší
1. 01 041 030
2. Ovce - jehňata do stáří jednoho roku
1. 01 041 080
2. Ovce ostatní
1. 02 011 000
2. Hovězí maso, v celku nebo půlené
1. 02 010 020
2. Hovězí maso - čtvrti zvané „kompenzované”
1. 02 012 030
2. Hovězí maso - neoddělené nebo oddělené přední čtvrti
1. 02 012 050
2. Hovězí maso - neoddělené nebo oddělené zadní čtvrti
1. 02 010 090
2. Hovězí maso čerstvé nebo chlazené - ostatní
1. 02 013 000
2. Hovězí maso čerstvé nebo chlazené - vykostěné
1. 02 021 000
2. Hovězí maso zmrazené, v celku nebo půlené
1. 02 020 010
2. Hovězí maso zmrazené - čtvrti zvané „kompenzované”
1. 02 022 030
2. Hovězí maso zmrazené - neoddělené nebo oddělené přední čtvrti
1. 02 022 050
2. Hovězí maso zmrazené - neoddělené nebo oddělené zadní čtvrti
1. 02 022 090
2. Hovězí maso zmrazené - ostatní
1. 02 023 010
2. Hovězí maso zmrazené - přední čtvrti celé nebo dělené maximálně na pět ks, každý z nich v samostatném bloku, „kompenzované” čtvrti ve dvou blocích, kromě svíčkové, v jednom kusu
1. 02 023 050
2. Hovězí maso zmrazené - přední čtvrti s částí boku nebo bez něj
1. 02 023 090
2. Hovězí maso zmrazené - ostatní
1. 020 311
2. Vepřové maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené, v celku nebo půlené
1. 020 312
2. Vepřové maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - kýty, plece a jejich části, nevykostěné
1. 020 319
2. Vepřové maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - ostatní
1. 020 321
2. Vepřové maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - v celku nebo půlené
1. 020 322
2. Vepřové maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - kýty, plece a jejich části, nevykostěné
1. 020 329
2. Vepřové maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - ostatní
1. 020 410
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - jehně v celku nebo půlené, čerstvé nebo chlazené
1. 020 421
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - v celku nebo půlené
1. 02 042 210
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - nevykostěné předky a půlené předky
1. 02 042 230
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - nevykostěné hřbety a šrůtka a půlené hřbety se šrůtkou
1. 02 042 250
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - nevykostěné spojené kýty a oddělené kýty
1. 02 042 290
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - ostatní nevykostěné maso
1. 020 423
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - vykostěné maso
1. 02 043 000
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - jehně v celku nebo půlené, zmrazené
1. 02 044 100
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - ostatní skopové maso, zmrazené, v celku nebo půlené
1. 02 044 210
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - ostatní nevykostěné maso, předky a půlené předky
1. 02 044 230
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - nevykostěné hřbety a šrůtka a půlené hřbety se šrůtkou
1. 02 044 250
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - nevykostěné spojené kýty a oddělené kýty
1. 02 044 290
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - ostatní zmrazené nevykostěné maso
1. 02 044 310
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - vykostěné jehněčí
1. 02 044 390
2. Skopové nebo kozí maso, čerstvé, chlazené nebo zmrazené - ostatní vykostěné maso
1. 02 071 110
2. Drůbež čerstvá či chlazená - slepice a kohouti, oškubané a vykuchané, s hlavou a běháky, zvané „kuřata 83 %”
1. 02 071 130
2. Drůbež čerstvá či chlazená - slepice a kohouti, oškubané a vykuchané, bez hlavy a běháků, zvané „kuřata 70 %”
1. 02 071 190
2. Drůbež čerstvá či chlazená - slepice a kohouti, oškubané a vykuchané, bez hlavy a běháků, zvané „kuřata 65 %”
1. 02 071 210
2. Drůbež zmrazená - slepice a kohouti, oškubané a vykuchané, bez hlavy a běháků, zvané „kuřata 70 %”
1. 02 071 290
2. Drůbež zmrazená - slepice a kohouti, oškubané a vykuchané, bez hlavy a běháků, zvané „kuřata 65 %”
1. 02 071 310
2. Maso ze slepic a kohoutů - dělené, vykostěné
1. 02 071 320
2. Maso ze slepic a kohoutů - dělené, nevykostěné - půlky nebo čtvrtky
1. 02 071 330
2. Maso ze slepic a kohoutů - dělené, nevykostěné - celá křídla, též bez špiček
1. 02 071 340
2. Maso ze slepic a kohoutů - dělené, nevykostěné - hřbety, krky, hřbety s krky, biskupy, špičky křídel
1. 02 071 350
2. Maso ze slepic a kohoutů - dělené, nevykostěné - prsa a části prsíček
1. 02 071 360
2. Maso ze slepic a kohoutů - dělené, nevykostěné - stehna a části stehen
1. 02 071 370
2. Maso ze slepic a kohoutů - dělené, nevykostěné - ostatní
1. 020 713
2. Droby ze slepic a kohoutů, jiné než játra
1. 020 714
2. Dělené maso a droby z kohoutů a slepic, zmrazené
1. 02 102 010
2. Maso a jedlé droby, nasolené nebo ve slaném nálevu, sušené nebo uzené - hovězí maso nevykostěné
1. 02 202 090
2. Maso a jedlé droby, nasolené nebo ve slaném nálevu, sušené nebo uzené - hovězí maso vykostěné
1. 02 109 011
2. Maso a jedlé droby, nasolené nebo ve slaném nálevu, sušené nebo uzené - skopové a kozí nevykostěné maso
1. 02 109 019
2. Maso a jedlé droby, nasolené nebo ve slaném nálevu, sušené nebo uzené - skopové a kozí vykostěné maso
1. 02 109 029
2. Ostatní maso a jedlé droby, nasolené nebo ve slaném nálevu, sušené nebo uzené
1. 02 109 060
2. Maso a jedlé droby, nasolené nebo ve slaném nálevu, sušené nebo uzené - skopové a kozí droby
1. 040 210
2. Mléko a smetana v prášku, zrnech nebo v jiné pevné formě, s obsahem tuku nepřesahujícím 1, 5 % hmotnostních
1. 040 221
2. Mléko a smetana v prášku, zrnech nebo v jiné pevné formě, s obsahem tuku přesahujícím 1, 5 % hmotnostních - bez přídavku cukru nebo jiných sladidel
1. 040 229
2. Ostatní mléko a smetana v prášku, zrnech nebo v jiné pevné formě, s obsahem tuku přesahujícím 1, 5 % hmotnostních
1. 040 310
2. Jogurt - neochucený i ochucený
1. 04 051 011
2. Přírodní máslo s obsahem tuků nepřesahujícím 85 % hmotnostních - v balení do 1 kg
1. 04 051 019
2. Přírodní máslo s obsahem tuků nepřesahujícím 85 % hmotnostních - ostatní
1. 04 051 090
2. Máslo ostatní
1. 07 019 010
2. Brambory k výrobě škrobu
1. 07 019 090
2. Brambory, čerstvé nebo chlazené - ostatní
1. 08 051 093
2. Vinné hrozny, čerstvé, od 1. ledna do 14. července
1. 08 061 095
2. Vinné hrozny, čerstvé, od 15. července do 31. října
1. 110 510
2. Mouka, krupice a prášek z brambor
1. 110 520
2. Vločky, granule a peleta z brambor
1. 110 811
2. Pšeničný škrob
1. 110 812
2. Kukuřičný škrob
1. 110 813
2. Bramborový škrob
1. 12 050 010
2. Semena řepky určená k setí
1. 12 050 090
2. Semena řepky - ostatní
1. 12 060 099
2. Slunečnicová semena, též drcená - ostatní
1. 151 211
2. Slunečnicový nebo světlicový olej - surový pro technické nebo průmyslové účely
1. 151 219
2. Slunečnicový nebo světlicový olej - ostatní surový pro technické nebo průmyslové účely, jiný než pro lidskou výživu
1. 151 410
2. Řepkový nebo hořčičný olej - surový pro technické nebo průmyslové účely
1. 151 490
2. Řepkový nebo hořčičný olej - ostatní surový pro technické nebo průmyslové účely, jiný než pro lidskou výživu
1. 151 710
2. Margarin, vyjma tekutý margarin s obsahem tuku od 10 do 15 % hmotnostních
1. 151 790
2. Margarin - ostatní s obsahem tuku od 10 do 15 % hmotnostních
1. 15 179 093
2. Jedlé směsi nebo potravinářské přípravky používané jako tvarovací
1. 15 179 099
2. Margarin - ostatní
1. 170 230
2. Glukóza a glukózový sirup neobsahující fruktózu nebo obsahující v sušině méně než 20 % hmotnostních fruktózy
1. 170 240
2. Glukóza a glukózový sirup obsahující v sušině alespoň 20 %, avšak méně než 50 % hmotnostních fruktózy
1. 190 211
2. Těstoviny nevařené, nenadívané ani jinak nepřipravené, obsahující vejce
1. 190 219
2. Těstoviny nevařené, nenadívané ani jinak nepřipravené, ostatní
1. 19 022 010
2. Nadívané těstoviny též vařené nebo jinak připravené, obsahující více než 20 % hmotnostních ryb, korýšů, měkkýšů a jiných vodních bezobratlovců
1. 19 022 030
2. Nadívané těstoviny, též vařené nebo jinak připravené, obsahující více než 20 % hmotnostních uzenek, salámů a podobných uzenářských výrobků z masa a drobů všeho druhu, včetně sádla a lojů všeho druhu a původu
1. 19 022 091
2. Nadívané těstoviny též vařené nebo jinak připravené - ostatní vařené
1. 19 022 099
2. Nadívané těstoviny též vařené nebo jinak připravené - ostatní
1. 190 230
2. Ostatní těstoviny - sušené
1. 2 105
2. Zmrzlina, eskymo a podobné výrobky, též s obsahem kakaa
1. 220 210
2. Voda, včetně minerálních vod a sodovek, s přísadou cukru nebo jiných sladidel nebo aromatizovaná
1. 220 410
2. Šumivé víno
1. 220 421
2. Jiné víno, vinný mošt, jehož kvašení bylo předem zabráněno - v nádobách o obsahu nepřesahujícím 2 litry
1. 220 429
2. Jiné víno, vinný mošt, jehož kvašení bylo předem zabráněno - ostatní
1. 220 430
2. Ostatní vinný mošt
1. 2 207
2. Ethylalkohol nedenaturovaný s objemovým obsahem alkoholu 80 % vol nebo více; ethylalkohol a ostatní destiláty denaturované, s jakýmkoli obsahem alkoholu
1. 220 890
2. Ostatní ethylalkohol nedenaturovaný s objemovým obsahem alkoholu menším než 80 % vol
1. 35 051 040
2. Dextriny
1. 35 051 050
2. Esterifikované a etherifikované škroby
1. 35 051 090
2. Ostatní dextriny
1) Sdělení Ministerstva zahraničních věcí č. 191/199 5 Sb. ČR, o sjednání Dohody o zřízení Světové obchodní organizace (WTO) - Dohoda o zemědělství.
2) Sdělení Ministerstva zahraničních věcí č. 191/199 5 Sb. ČR, o sjednání Dohody o zřízení Světové obchodní organizace (WTO) - Dohoda o ochranných opatřeních.
3) Vstupní hodnota pro účely tohoto zákona znamená takovou celní hodnotu zboží, při které není uplatňováno dodatečné clo.
4) Zákon č. 89/1995 Sb. ČR, o státní statistické službě.
5) Zákon ČNR č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice (rozpočtová pravidla republiky).